top of page
Zoeken

Fillers: de werking en toepassingen

Foto van schrijver: Dionne DeibelDionne Deibel

Er zijn veel verschillende soorten fillers zoals je in de vorige blog kon lezen, de meest bekende en meest gebruikte filler is een hyaluronzuur filler. In deze blog focussen we op wat het precies is, hoe het een filler in elkaar zit en hebben we het over de veiligheid van hyaluronzuur fillers.


Wat is een filler?

Een filler is een doorzichtige gel die gemaakt is van hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een klein molecuul dat door het lichaam wordt aangemaakt om de huid te hydrateren en is het hoofdbestanddeel van de vloeistof in onze gewrichten waardoor we soepel kunnen bewegen. De ruimte tussen je cellen in zit ook vol met hyaluronzuur. Daar heeft het de functie om alles soepel over elkaar te laten glijden, maar het speelt ook een grote rol in weefselregeneratie, ontstekingsreactie en nieuwe vaatvorming.



In je lichaam wordt het molecuul binnen 24 uur weer afgebroken, wat in een filler natuurlijk niet

ideaal is. Daarom worden de verschillende moleculen hyaluronzuur met bruggetjes aan elkaar gebonden (gecross-linked). Dit wordt in de meeste fillers gedaan met BDDE (1,4-butanediol diglycidyl ether). Je krijgt hier een bepaald disaccharidepatroon bij dat identiek is bij alle levende

organismen. Deze eigenschap maakt HA tot een zeer biocompatibel molecuul in vergelijking met bepaalde op eiwitten gebaseerde fillers (bijv. collageen)


waarbij het molecuul bepaalde patronen kan laten zien, die een grotere kans hebben herkend te worden door het immuunsysteem van de patiënt. De hoeveelheid bruggetjes tussen de hyaluronzuurmoleculen zorgen er voor dat de filler elastischer of steviger is, en of hij nog van vorm veranderbaar is na het prikken. Er wordt vaak gedacht dat we één filler gebruiken, maar binnen

het merk Restylane hebben we 8 verschillende fillers om uit te kiezen. Als voorbeeld, op het jukbeen wil je een stevige filler, die niet uit zakt onder de kracht van de zwaartekracht, maar in je lip wil je een zachte elastische filler, die zich aanpast aan je lippen. Elke plek en indicatie heeft zo zijn eigen filler. Uniek aan Restylane is dat er van twee verschillende cross-link technieken worden gebruikt. Deze heten NASHA en OBT. In de onderstaande video zie je het verschil tussen de twee fillers.

De fillers waarbij de NASHA techniek wordt gebruikt, zijn duidelijk een stevigere fillers, die heel mooi zijn om projectie geven op verschillende plaatsen in het gezicht. Denk aan kin en kaakgillers, maar ook aan het jukbeen. De fillers die gemaakt zijn met de OBT techniek zijn flexibeler, zachter en integreren heel mooi in de huid.

De mogelijke toepassingen van fillers zijn heel divers. In de onderstaande afbeelding staan een heel aantal mogelijkheden opgesomd. Als je wil weten wat ik voor je kan doen, mag je altijd een consult inplannen om te verkennen wat de mogelijkheden zijn.


343 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


©2022 by DrD. Proudly created with Wix.com

  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page